Rodzaje tektury falistej i jej wykorzystanie
Tektura falista jest zaraz obok różnego rodzaju tworzyw sztucznych najchętniej wykorzystywanym materiałem w opakowalnictwie. Uznaje się, iż jest to najgrubszy, a zarazem najbardziej wytrzymały wyrób papierniczy. To właśnie z niej tworzy się pudła zarówno dla branży przemysłowej, jak i żywnościowej. Co należy o niej wiedzieć? Jakie wymogi muszą być spełnione by móc ją wykorzystać?
Tektura falista – charakterystyka
Opakowanie, według zasad dzisiejszego rynku, winno być uniwersalne, wytrzymałe, lekkie i najlepiej – w pełni biodegradowalne. Wraz z rosnącą świadomością ekologiczną konsumentów, materiały, które wykorzystujemy w opakowalnictwie powinny być wykonane z jak najbardziej naturalnych surowców. Idealną odpowiedzią na rosnące wymogi rynku jest właśnie tektura falista. Podstawowym jej budulcem jest papier (masa papiernicza), skład którego może się różnić w zależności od producenta (głównie to masa celulozowa i makulaturowa). Co istotne, struktura jest zróżnicowana i składa się z warstw płaskich, które tworzą linery, i warstw falowanych (środkowych) – fluting. Dzięki takiej budowie wytworzone z niej kartony są bardziej sztywne i odporniejsze na zniekształcenia. Istnieje także możliwość wykorzystania jako budulca masy specjalistycznej (w zależności od celu zastosowania – odpornych na ogień, tłuszcz czy wodę), w której skład będą wchodziły dodatkowe substancje chemiczne.
Rodzaje tektury falistej
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów. Różnią się one pod względem budowy arkusza (liczby warstw wewnętrznych, współczynnika pofalowania i wysokości). Możemy wybierać spośród produktów: dwu-, trzech- (najpopularniejsze), pięcio- czy siedmiowarstwowych, o typach B, C i E (mikrofala). Tekturę do produkcji opakowań jesteśmy w stanie odpowiednio spersonalizować i zamówić (w rolach lub arkuszach) w specjalnych zakładach wytwarzających podobne materiały.
Wykorzystanie
Dzięki swoim właściwościom karton jest używany nie tylko w branży przemysłowej, budowlano-remontowej, transportowej czy przy magazynowaniu i przechowywaniu produktów. Ze względu na wysokie parametry izolacyjności, a więc ochronie przed zmianami temperatury, wilgocią czy zabrudzeniami, chętnie stosuje się ją w działalności spożywczej. Należy jednak pamiętać, iż aby móc używać tego rodzaju opakowania w bezpośrednim kontakcie z żywnością, materiał, z którego będzie wykonany, musi posiadać specjalne atesty. Ponadto, jego głównym budulcem musi być celuloza, która nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Co istotne, odpowiednie organy wydające takie dokumenty oceniają nie tylko sam materiał, ale także proces jego pozyskiwania i produkcji, a obowiązujące wymogi są jednolite i jednoznacznie zatwierdzone przez Unię Europejską. Niezgodność z obowiązującymi wytycznymi uniemożliwia wykorzystanie papieru w wytwarzaniu pudeł żywnościowych.
Tektura falista jest doskonałym materiałem stosowanym w opakowalnictwie. W zależności od celu jej wykorzystania należy pamiętać o międzynarodowych wymaganiach i atestach, które tego typu produkt winien spełniać i posiadać.